liczby zespolone + macierze
taka sytuacja: Witam. chcę zaznaczyć, że proszę o rozwiązanie − Was to nic nie kosztuje, dla mnie jest to na
wagę złota. Proszę o wyrozumiałość
Były próby i różnego rodzaju metody, niestety nie daję rady. Jak napisałem wyżej, dla mnie jest
to sprawa na wagę złota, czyli życia i śmierci jakby nie patrzeć − a zapewne Ciebie kosztuje
tylko chwilę. Dlatego proszę o wyrozumiałość i bez zbędnych komentarzy.
1. Wyprowadź wzór na dzielenie liczb zespolonych w postaci algebraicznej w zbiorze liczb
zespolonych rozwiązać równanie (wynik sprawdzić).
2. Omówić postać trygonometryczną liczby zespolonej. Obliczyc (wyniki pozostawić w postaci
algebraicznej)
3. Podać definicję macierzy odwrotnej do macierzy stopnia n. Rozwiązać układ
na dwa sposoby ( z tw. cramera oraz rozwiązując odpowiednie równanie macierzowe)
4.Podać definicję wyznacznika z macierzy kwadratowej A stopnia n. Obliczyć
[URL=
http://wstaw.org/w/3bDW/][IMG]http://wstaw.org/m/2015/02/03/unnamed_2_jpg_300x300_q85.jpg[/IMG][/URL]
[url=
http://wstaw.org/w/3bDR/][img]http://wstaw.org/m/2015/02/03/unnamed_1_jpg_300x300_q85.jpg[/img][/url]
3 lut 22:21
3 lut 22:22
Janek191:
z.1
i
2 = − 1
a) ( − 1 + 3 i ) z
2 + ( 8 − 14 i) z − 11 + 23 i = 0
Δ = ( 8 − 14 i)
2 − 4*( − 1 + 3 i)*( − 11 + 23 i) =
= 64 − 224 i + 196 i
2 − 4*( 11 − 23 i − 33 i + 69 i
2) =
= 64 − 224 i − 196 − 4*( 11 − 56 i − 69) =
= − 132 − 224 i − 4*( − 58 − 56 i) = − 132 − 224 i + 232 + 224 i = 100
√Δ = 10
więc
| | − 8 + 14 i − 10 | | − 18 + 14 i | |
z1 = |
| = |
| = |
| | 2*( − 1 + 3 i) | | 2*( − 1 + 3 i ) | |
| | − 9 + 7 i | | − 9 + 7i | | − 1 − 3 i | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | − 1 + 3 i | | − 1 + 3i | | − 1 − 3 i | |
| | 9 + 27 i − 7 i − 21 i2 | | 30 + 20 i | |
= |
| = |
| = 3 + 2 i |
| | 1 − 9 i2 | | 10 | |
| | − 8 + 14 i + 10 | | 2 + 14 i | |
z2 = |
| = |
| = |
| | 2*( − 1 + 3 i) | | 2*( − 1 + 3 i) | |
| | 1 + 7 i | | 1 + 7 i | | − 1 − 3 i | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | − 1 + 3 i | | − 1 + 3 i | | − 1 − 3 i | |
| | − 1 − 3 i − 7 i − 21 i2 | | 20 − 10 i | |
= |
| = |
| = 2 − i |
| | 1 − 9 i2 | | 10 | |
4 lut 07:14
Janek191:
z.1 b
i
2 = − 1
( 1 + i) z
2 − ( 4 + 6 i) z + 7 + 9 i = 0
Δ = [ −( 4 + 6 i)]
2 − 4*( 1 + i)*( 7 + 9 i ) = 16 + 48 i + 36 i
2 − 4*(7 + 9 i + 7 i + 9 i
2)
=
= 16 + 48 i − 36 − 4*(16 i + 7 − 9 ) = − 20 + 48 i − 4*( − 2 + 16 i ) =
= − 20 + 48 i + 8 − 64 i = − 12 − 16 i = 4*( − 3 − 4 i) = 2
2*( 1 − 2i)
2
więc
√Δ = 2*(1 − 2i) = 2 − 4 i
zatem
| | 4 + 6 i − 2 + 4 i | | 2 + 10 i | | 1 + 5 i | |
z1 = |
| = |
| = |
| = |
| | 2*( 1 + i) | | 2*( 1 + i) | | 1 + i | |
| | ( 1 + 5 i)*( 1 − i) | | 1 − i + 5 i − 5 i2 | |
= |
| = |
| = |
| | (1 + i)*( 1 − i) | | 1 − i2 | |
| | 4 + 6 i + 2 − 4 i | | 6 + 2 i | | 3 + i | |
z2 = |
| = |
| = |
| = |
| | 2*( 1 + i) | | 2*( 1 + i) | | 1 + i | |
| | ( 3 + i)*( 1 − i) | | 3 − 3 i + i − i2 | |
= |
| = |
| = |
| | ( 1 + i)*( 1 − i) | | 1 − i2 | |
4 lut 07:29
Janek191:

z.2 a)
z
1 = 1 − i
I z
1 I =
√12 + (−1)2 =
√2
więc
czyli
| | π | | π | |
z1 = I z1 I*( cos α + i sin α) = √2*( cos(− |
| ) + i sin ( − |
| )) = |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
= √2*( cos |
| − i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
( z1)14 = (√2)14*( cos ( |
| *14) − i sin ( |
| *14)} = |
| | 4 | | 4 | |
| | 7 | | 7 | | π | | π | |
= 27*( cos |
| π − i sin |
| π} = 128*(cos (π+ |
| ) − i sin(π + |
| )) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
= 128* ( − cos |
| − i *( − sin |
| )) = 128*( 0 + i) = 128 i |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 07:54
Janek191:

cd. z.2 a)
z
2 = − 1 +
√3 i
I z
2 I =
√ (−1)2 + (√3)2 = 2
więc
zatem
| | 2π | | 2π | |
z2 = 2*( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
oraz
| | 2π | | 2π | |
( z2)14 = 214*( cos( |
| *14) + i sin ( |
| *14)) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 28π | | 28π | | 4π | | 4π | |
= 214*( cos |
| = i sin |
| ) = 214*(cos |
| = i sin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
= 214* ( − cos |
| + i*( − sin |
| ) = 214*( − |
| − i |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
4 lut 08:09
J:
| | 7 | | π | |
@Janek ... |
| π = 4π − |
| ...  |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 08:09
Janek191:
z.2 a) cd.
| z114 | | 27 i | |
| = |
| = |
| z214 | | 214*( − 0,5 − 0,5√3 i ) | |
| | 27 i | | i | |
= |
| = |
| = |
| | 213*( − 1 − √3 i) | | 26*( − 1 − √3 i) | |
| | i*( − 1 + √3 i) | |
= |
| = |
| | 26*( −1 − √3 i)*( −1 + √3 i) | |
| | − √3 − i | | − √3 − i | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| *( − √3 − i) |
| | 26*( 1 − 3 i2) | | 26*4 | | 28 | |
4 lut 08:17
Janek191:
| 7 | | 4 π + 3 π | | π | |
| π = |
| = 2π + π + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
4 lut 08:22
Janek191:
z. 2 b)
( − 1 − i )17*( √3 − i)21 =
Robimy analogicznie jak a)
4 lut 08:24
Janek191:
z.3
A − macierz kwadratowa stopnia n
Def. Macierz B nazywamy macierzą odwrotną do macierzy A ⇔
A*B = I i B*A = I
gdzie I − macierz jednostkowa stopnia n.
B oznaczamy przez A−1.
=========================
Poczytaj sobie : W. Krysicki " Analiza matematyczna w zadaniach" część I.
s. 146 − 184
Jest w pdf.
4 lut 08:40
Janek191:
O liczbach zespolonych poczytaj np. W. Krysicki jw.
s. 135 − 140
4 lut 08:49