matematykaszkolna.pl
Dla jakich parametrow dziedziną funkcji jest.. Ney: Dla jakich wartosci k, dziedzina funkcji f(x)=x2+x+k jest zbior liczb rzeczywistych. To co pod pierwiastkiem czyli delta musi byc ≥ 0 . Wyliczylem ze 1−4k≥0 przerzucilem wiec −4k≥−1 //:(−4) I wyszlo mi ze k≤0,25 W odpowiedziach mam ze k≥0,25.. Co zle robie?
3 lut 22:06
razor: Δ ≤ 0 spójrz na wykres paraboli
3 lut 22:07
Ney: Czyli jak to po kolei bedzie?
3 lut 22:14
Mila: rysunek Δ≤0, przykladowe wykresy
3 lut 22:17
Marek216: Wyobraź sobie wykres tak żeby był nad osią lub miał jeden punkt wspólny z osią OX, Całe wyr. pod pierwiastkiem to zbiór Y żeby wszystko miało sens matematyczny wartości czyli Y musi być wieksze lub równe zero a bd tak gdy a >0 i Δ≤0 Δ≤0 1−4k≤0 1/4≤k k∊<0,25;+)
3 lut 22:20
Ney: Nie wiedzialem ze musze rysowac wykres. Myslalem ze z wzoru mozna to wyznaczyc z zalozenia sprawdzania dziedziny. Mila : ponawiam prosbe o kontakt do Ciebie emotka
3 lut 22:27
Ney: Przy normalnym sprawdzaniu dziedziny tez musze na to zwracac uwage? Cczy tylko przy parametrach?
3 lut 22:38
Qulka: Ney emotka nie musisz rysować wykresu emotka ale musisz mieć świadomość że jak ma być zawsze dodatnia to Δ<0 i a>0
3 lut 22:43
Qulka: przy normalnym sprawdzaniu dziedziny musisz po prostu określić kiedy są spełnione warunki istnienia więc też zależnie od Δ będą różne odpowiedzi
3 lut 22:44
Mila: Ney Udzielam się tylko na forum.
3 lut 22:47
Ney: Mila : moze jednak dogadalibysmy sie co do pomocy indywidualnej? za oplata oczywiscie emotka zalezy mi. Podaj jakiegos maila, to porozmawiamy.
3 lut 23:06
Mila: Pisz na forum, jestem tu codziennie. Nie zmieniam ustalonych zasad.
3 lut 23:14