Proszę o pomoc w prawdopodobieństwach
rogal: Proszę o pomoc w prawdopodobieństwach
w urnie jest 7 białych i 5 czarnych kul . Wyjęto dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem . Oblicz
prawdopodobieństwo , że za drugim razem wyjęto kulę białą .
Zupełnie nie wiem jak sie za to zadanie zabrać
Ma ktoś pomysł ?
23 lis 21:59
Licealista:
Ω= 12 po 1
A=7 po 1
P(A) = 7/12
Takie jest moje zdanie, ale mogę się mylić.
23 lis 22:40
rogal: wynik P(A) jest poprawny , ale w zadaniu babka mówiła że trzeba najpierw wyliczyć moc Ω a potem
moc A
23 lis 22:47
AROB: rogal, Ω i A , to są właśnie te moce, o które Ci chodzi, tylko nie mamy tu symbolu mocy.
23 lis 23:54
rogal: rozumiem , dziękuje
24 lis 17:58