Pomóżcie mi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przezroczysta52: Na brzegu okrągłej tarczy zegara umieszczono w równych odstępach
punkty oznaczające kolejne godziny. Jednym odcinkiem połączono
punkty odpowiadające godzinie dwunastej i siódmej, a drugim odcinkiem
− punkty odpowiadające godzinie ósmej i drugiej. Podaj miarę kąta
ostrego, pod jakim przecinają się te odcinki.
3 lut 21:46
Mila:
| | 2 | | 1 | | 2 | |
∡BAC= |
| *180o= |
| *180o=30o kąt wpisany w okrąg oparty na |
| okręgu. |
| | 12 | | 6 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | |
∡ABD= |
| *180o=15o kąt wpisany w okrąg oparty na |
| okręgu. |
| | 12 | | 12 | |
Trzeci kąt ΔAOB ma miarę:
180
o−(30
o+15
o)=135
o
Kąt ostry między cięciwami AC i BD
180
o−135
o=45
o
3 lut 22:38