funkcje trygonometryczne
polly: Funkcje trygonometryczne. Mam problem z zadaniem dostyczącym funcji. Brzmi ono: Wiedząc, że ctg
α= 3, a α ∊ ( π:2π ), obliczyć bez użycia kalkulatora i tablic wartości pozostałych funkcji
kąta α. Wdzięczna byłabym, gdyby ktos pomógł. Dziękuję z góry!∊
23 lis 21:59
Godzio:
ctgα=3
sin
2α+cos
2α=1
| | 3√10 | | 3√10 | |
cosα= |
| v cosα=− |
| <= jest to ||| ćw więc cosα jest ujemny
|
| | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 3√10 | | √10 | |
sinα= |
| *(− |
| )= |
| |
| | 3 | | 10 | | 10 | |
23 lis 22:24
polly: Dziękuję, Godzio.
23 lis 22:37