Macierze jak sie patrzy :)
poznaniak : Podać definicję macierzy odwrotnej do macierzy stopnia n. Rozwiązać układ
na dwa sposoby ( z tw. cramera oraz rozwiącując odpowiednie równanie macierzowe)
a) x+2y−z=1
2x+3y−z=4
−x+y+2z=5
b) x+2y+z=3
2x+3y−z=−1
−x+y+2z=6
3 lut 20:22
5-latek:
Macierz X nazywamy odwrotma do macierzy kwadratowej A gdy |A| nie jest rownny 0 i XA=AX=I
Wtedy zamiast X uzywamy symbolu A−1
Tak wiec rozwiazaniem rownania macierzowego AX=I lub XA=I jest X=A−1
A rozwiazanie cramerkiem to wstyd dla studenta nawet dawac do rozwiazania . Nie potrafisz
policzyc wyznaczik stopnia trzeciego czy CI sie nie chce
3 lut 20:37
Łukasz : jestem noga z matematyki, totalna. Staram się trzymać z daleka, szczerze sie przyznam, że całki
mam zaliczone i to jest dla mnie łatwiejsze
3 lut 20:38