niezależność zdarzeń. pilne proszę też o wyjaśnienie
Unices: 1.Dane są trzy zdarzenia A, B, C parami niezależne i takie, dla których P(A∩B∩C)=0 oraz
2P(A)=3P(B)=3P(C). Oblicz: a)największą wartość jaką może przyjmować prawdopodobieństwo sumy
zdarzeń A,B,C. b) prawdopodobieństwo zdarzenia A, dla którego prawdopodobieństwo sumy zdarzeń
A,B,C. przyjmuje największą wartość.
2. Ściany pewnego
czworościanu foremnego pomalowano w następujący sposób jedną na niebiesko, drugą na żółto,
trzecią na czerwono, a czwartą w pasy w trzech powyżej wymienionych kolorach . Rzucamy
czworoscianem i patrzymy na ściankę na którą upadl. Oznaczamy zdarzenia : A−na ściance na
którą upadł jest kolor niebieski B−na ściance na którą upadł jest żółty C−na ściance na którą
upadł jest czerwony. Zbadaj niezależność par zdarzeń A i B , B i C , A i C .Czy zdarzenia A B
C są niezależne?
3 lut 20:08
Unices: Odpowiedzi 1.a) 49/64 b) 21/32 2. zdarzenia są parami niezależne, zdarzenia A B C są
niezależne
3 lut 20:14
Unices: Plz zajrzyjcie 😌
3 lut 23:11
Ref: Ref
13 lut 16:10
zad: wyjaśni ktoś 1 zad?
13 lut 17:10
panda3 : Podbijam :3
4 mar 22:58
Jacek: P(A∪B∪C)=P(A)+P(C)+P(B)−P(A∩C)−P(A∩B)−P(B∩C)+P(A∩B∩C)=P(A)+P(B)+P(C)−P(A)*P(
C)−P(A)*P(B)−P(B)*P(C)=P(A)+2/3P(A)+2/3P(A)−P(A)*2/3P(A)−P(A)*2/3P(A)−2/3P(A)*2/3P(A)=
21/9P(A)−16/9P(A)2
P(A)=0 to funkcja powyższa wynosi 0
P(A)=1 to wynosi 7/9
Pochodna tej funkcji po P(A):
−32/9P(A)+21/9,
Ekstremum:
Pochodna = 0, to P(A)=21/32,
dla tego P(A) liczymy wartość funkcji
Jakbyście mogli, bo coś ułamki mi się skracają, no i tę sprawę we wzorze z dodaniem P(A∩B∩C),
co prawda równe 0, ale dla porządku.
5 mar 00:17
Jacek: Przepraszam przy P(A)=1 funkcja ma wartość 5/9
5 mar 00:20
Jacek: Wartość funkcji 21/9P(A)−16/9P(A)2 przy P(A)=21/32 wynosi
−49/64+49/32=49/64
, wcześniej źle coś mi się skracało w głowie.
5 mar 09:20
Andrzej: Kolego Jacku !
Twoja błędna odpowiedź (jak też odpowiedź w znanym zbiorze zadań E. i M. Kurczab, E. Świda)
wynika ze złego określenia dopuszczalnego zakresu zmienności P(A). Z treści zadania wyprowadza
się nierówność P(A) ≤ 0,6 przy czym można podać przykład, w którym zachodzi równość: P(A) =
0,6 i sugerowana wartość 21/32 nie jest dopuszczalna. Funkcja 21/9P(A)−16/9P2(A) jest
rosnąca dla P(A) w przedziale od 0 do 0,6 i największą wartością tej funkcji jest 19/25
(osiągane przy P(A) = 0,6).
21 sie 19:54
bedbet: A mógłbyś Andrzeju zamieścić swoje rachunki? Skąd to ograniczenie P(A)≤0,6?
7 lis 11:42