równania
SiA: rozwiąż równanie log x
2 = 1/12 log(6x+5)
12
zrobiłam to tak ale nie zgadza się z odpowiedziami:
D:x
2>0 i 6x+5>0
D=(0,+
∞).
log x
2 = log(6x+5)
12 *1/12
log x
2 = log(6x+5)
x
2=6x+5
x
2−6x−5=0
Δ=56
√Δ=
√56=2
√14
x1=3−
√14 nie należy do dziedziny ⇒x=3+
√14
x2=3+
√14
może ktoś to sprawdzić i powiedzieć co robię źle

dzięki
3 lut 19:30
PW: Dziedzina ustalona niepoprawnie:
− nierówność x
2 > 0 jest prawdziwa dla wszystkich x ≠ 0
| | 5 | |
− nierówność 6x + 5 > 0 jest prawdziwa dla x > − |
| |
| | 6 | |
A czy w poleceniu nie miało być 6x
− 5?
3 lut 19:55
SiA: ok mój błąd ale w poleceniu jest 6x+5, ale w odp. jest takie rozwiązanie że pojawia się moduł a
ja nie wiem dlaczego
log x2 = logI6x+5I12 *1/12
log x2 = logI6x+5I
x2=6x+5 v x2=−6x−5 i tego nie rozumiem bo przecież z dziedziny wynika że 6x+5>0
3 lut 20:12
PW: A widzisz, to ja się też rąbnąłem.
Tam jest
log(6x+5)
12,
a więc tylko 6x+5 ≠ 0, dla pozostałych x logarytm daje się policzyć, bo parzysty wykładnik
potęgi.
i mają rację, że
log (6x + 5)
12 = 12 log|6x+5|.
Przepraszam, zagapiłem się.
3 lut 20:17