kombinatoryka
artysta kombinator: Z urny zawierającej 2 kule białe i 6 czarnych losujemy trzy razy po jednej kuli ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo ze przynajmniej jedna z nich będzie biała.
3 lut 19:30
artysta kombinator: ktoś coś ?
3 lut 19:46
Eta:
Hej
artysta kombinuj

A−− wylosowano co najmniej jedną kulę białą
A
' −− wylosowano same kule czarne (c,c,c)
| | 1 | |
kulę czarną można za każdym razem wylosować z prawdopodobieństwem |
| |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A')= |
| * |
| * |
| =....... |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
to P(A) =1−P(A
')=..........
3 lut 20:01