Potrzebuję "pomocy" w kilku zadaniach :)
Natka: 24. wiedzac ze cos α=0.6 i α ∊ (0,90) oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznych.
25. przekatna prostokata dlugosci 8 cm tworzy z jednym z bokow kat 30. oblicz obwod prostokata.
26. katprzy wierzcholku trojkata rownoramiennego wynosi 120. wiedzac ze podstawa ma gl. 14 cm
onlicz pole trojkata.
27. sprawdz tozsamosc (1 przez sin
2α −1) tgα=ctgα
Prosze o pomoc. Jasne i zrozumiale rozwiązania, najprostsze z mozliwych

(nie rozumiem matmy

)
3 lut 19:25
blacky6:

24. Skorzystamy z tożsamości trygonometrycznych:
sin
2(alfa)+cos
2(alfa)=1 czyli sin
2(alfa)=1−0,36=0,64 sin(alfa)=0,08
tg(alfa)=sin(alfa)/cos(alfa)=0,08/0,6= u {2}/{15}
tg(alfa} * ctg (alfa)=1 czyli ctg (alfa)=7,5
25 rysunek
sin 30=x/ 8 0,5=x/8 x=4
8
2−4
2=y
2 y=4
√3
obwód 2x+2y=2*8+2*4
√3=16+8
√3
4 lut 09:12
blacky6:

tg60=7/h czyli
√3=7/h czyli h=7/
√3 czyli h= (7*
√3)/3
P=0,5*a*h=0,5*14*((7p{3))/3=(49
√3)/3
4 lut 09:18
blacky6: A na 27 musze pomysleć
4 lut 09:22
Qulka: wspólny mianownik
| | 1−sin2α | | cos2α | |
L= |
| tgα= |
| tgα = ctg2α•tgα = ctgα=P |
| | si2α | | si2α | |
4 lut 09:26
Natka: Dzieki wielkie
4 lut 17:53