prosze o pomoc
Ergo: Mam dwa problemy. Jeden mniejszy, drugi troche wiekszy

bardzo licze na pomoc.
1)
Dla jakich wartosci parametru p (p∊R) miejsca zerowe x
1, x
2 funkcji kwadratowej
f(x)=2x
2+(p+3)x+2(p+1)
2 spelniaja warunek x
1 x
2( x
1+ x
2)<0
co robie zle?
| | c | | −b | | p2+2p+1 | | −p−3 | | −p3−3p2−2p2−6p−p−3 | |
( |
| )*( |
| )<0 ⇒ ( |
| )*( |
| )<0 ⇒ |
| <0 ⇒ |
| | a | | a | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | −p3−5p2−7p−3 | | (p+1)(−p2−4p−3) | |
|
| <0⇒ |
| <0⇒ (p+1) 2(p+3)<0  i cos nie wychdzi |
| | 4 | | 4 | |
2) Zalezy mi na bardzo ale to bardzo dokladnym wyjasnieniu co i dlaczego. Rozwiazanie tego
zadania jest na necie ale niestety nie rozumiem

moze bedzie ktos w stanie mi wytlumaczyc
W ciagu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazow suma wyrazow stojacych na miejscach
nieparzystych rowna sie 44, a suma pozostalych wynosci 33. Wyznacz wyraz srodkowy i liczbe
wyrazow tego ciagu.
23 lis 21:50
marektg: w 1) masz błąd
c=2(p+1)2 = 2p2 + 4p + 2
23 lis 21:56
Ergo: o kurde faktycznie

no masakra a tak sie meczylem. Dziekuje. Pomoze ktos z drugim?
23 lis 22:02
Eta:
Można o wiele prościej zapisać rozwiązanie:
| | −b*c | |
ca*( −ba) <0 => |
| <0 ponieważ : a2 = 22=4
|
| | a2 | |
więc tylko : −c*b <0 => c*b
>0
czyli: (p+1)
2 *( p+3)>0 => p+3 >0 bo (p+1)
2 >0 dla kazdego p€ R\{−1}
więc p> −3 i p€ R\{−1}
to odp: p€ ( −3, −1) U ( −1, ∞)
23 lis 22:04
Ergo: hehe Eta widze ze tez sie zlapalas na C
23 lis 22:07
paziówna: czyli: a
1, a
3, ... i takich wyrazow jest 44
czyli ostatni wyraz będzie miał indeks 87
a pozostalych jest 33, tzn parzystych, tzn a
2, a
4, ... itd aż do a
86
środkowy wyraz to ten z indeksem a
44
a liczba wyrazów, to po porstu dodajesz 44 i 33

coś jeszcze wyjaśnić czy starczy?
23 lis 22:09
paziówna: o kierwa to jest suma! nie patrz na to, wszystko jest źle xD zawirowało mi w głowie od sum i
przecięć zbiorów i patrz panie z ciągami są problemy
23 lis 22:11
paziówna: o kierwa to jest suma! nie patrz na to, wszystko jest źle xD zawirowało mi w głowie od sum i
przecięć zbiorów i patrz panie z ciągami są problemy
23 lis 22:12
Ergo: hmm ale ma wyjsc 7 wyrazow
23 lis 22:12
paziówna: dobra ale rozkminię to! rozw za 5 minut
23 lis 22:14
Ergo: zadanie do banalnych nie nalezy

rozumiem tylko to, że :
a1+a3+a5+...+a
2n−1
a2+a3+a5+..+a
2n
i dalej niestety ale czarno
23 lis 22:17
paziówna: bez przesady

kiedy piszę wyrazy nieparzyste mam na myśli te, które stoją na miejscach nieparzystych
zakładasz, że wszystkich wyrazów jest 2n+1. więc wyrazów nieparzystych będzie n+1, a parzystych
n.
i teraz:
wyraz ostatni w sumie wyrazów nieparzystych będzie miał postać a
2n+1 = a
1 + (2n+1 −1)*r
wyraz ostatni w sumie wyrazów parzystych będzie miał postać a
2n = a
1 + (2n − 1)*r
rozpisujesz wzory na sumy ciągów algebraicznych dla:
a)wyrazów parzystych
b)wyrazów nieparzystych
| | a1 + a2n+1 | |
S = |
| *(n+1) = 44 |
| | 2 | |
c)wszystkich
| | a1 + a2n+1 | |
S = |
| *(2n+1) = 87 |
| | 2 | |
pod te n−te wyrazy podst to, co Ci wyżej napisałam. nie liczyłam tego, ale mam nadzieję, że
wszystko wyjdzie i że wszystko zrozumiałe jest
23 lis 22:30
Ergo: ok dzieki za poswiecony czas

teraz bede analizowal. Zycze powodzenia jutro na kolokwium
23 lis 22:34
paziówna: ergo, a może chcesz mi pomóc w moim zadaniu?
23 lis 22:40
Ergo: to mnie przerasta

jakbym tylko mogl to bym z checia pomogl. Moze AS sie zjawi to na pewno Ci
pomoze
23 lis 22:44
paziówna: no nic, dziekuję za chęci w każdym razie
23 lis 23:03
com: Dla jakich wartości parametru p rozwiązania równania są liczby ujemne:
x2+(p−5)x+2p2+p+1/2=0
11 cze 18:33