Funkcja
Dominika: dla jakich argumentów wartości funkcji f są większe od wartości funkcji g
| | 2 | | 1 | |
f(x)=| |
| | , g(x)=| |
| | − moduly na calym wyrazeniu |
| | x+2 | | x−2 | |
wiem,ze powinnam zacząć od zapisania,że
f(x)>g(x), ale że są tam moduły to trochę się zagmatwałam.
3 lut 18:43
Dominika: proszę o pomoc !
3 lut 18:46
Dominika: jest ktoś w stanie?
3 lut 18:50
Dominika: bardzo prosze !
3 lut 19:04
5-latek: | | 2 | | 1 | |
Mozesz to zapisac tak |
| > |
| dla x≠2 i x≠−2 |
| | |x+2| | | |x−2| | |
3 lut 19:10
Dominika: notka,ale co mi to daje ?
3 lut 19:19
5-latek: Teraz ja bym to zrobil tak (moze jest tez inny sposob?
| 2|x−2| | | 1|x+2| | |
| − |
| >0 |
| |x2−4| | | |x2−4| | |
| 2|x−2|−|x+2| | |
| >0 / pomnoze obie strony przez |x2−4| bo dla x nie rowna sie 2 i −2 |
| |x2−4| | |
|x
2−4| jest zawsze dodatnie i nie zmieni sie zwrot nierownosci
2|x−2|−|x+2|>0 dalej Ty
3 lut 19:21
5-latek: i pamietaj caly czas o zalozeniu z 19:10
3 lut 19:23
Dominika: i teraz rozrysowuje dla przedzialów
(−∞,−2) pozniej dla (−2,2) i (2,+∞) i sprawdzam?
3 lut 19:24
5-latek: tak i teraz rozwiazujesz ta nierownosc w tych przedzialach
3 lut 19:26
Dominika: dokladnie to samo wychodzi ,jak ja chcialam zrobic dziękuję !
| | 2 | |
(−∞,−2)suma(−2, |
| )suma(6,+∞) |
| | 3 | |
3 lut 19:27
Dominika: a jeszcze jedno pytanie ,prosze o pomoc.
| | 3 | | m | |
Określ liczbę rozwiązań równania : |
| = |
| w zależności od parametru m. |
| | x−m | | x+3 | |
załozyłam ,iż x≠ −3 i m≠x
nastepnie zapisalam ,ze 3x−0−mx+m
2=0
i uporządkowaałam,że m
2−mx+9−3x=0 ,czy dobrze jest to uporządkowane?
3 lut 19:29
Dominika: czy powino byc x(3−m)+9+m2 ?
3 lut 19:36
Eve: to ostatnie jest dobrze, chociaz to, to samo, ale z tego wyznaczysz x
3 lut 19:40
5-latek: Poprosilem kolezanke o pomoc dla Ciebie ale wydaje mi sie ze to beda hiperbole
3 lut 19:41
Eve: teraz trzeba sprawdzić Δ
3 lut 19:45
Dominika: skoro ze wzgledu na parametr m ,to znaczy ,ze zapis musi byc taki x(3−m)+9+m
2
te dwa zapisy nie sa takie same,bo w ;ierwszym rozwazalibysmy f.kwadratowa, a w drugim
rozwazamy liniowa

i z liniowej dalam :
1 roz :
m≠3 i z zalozenia m≠0 i m≠−3
niesk.wiele rozw
m=3 i m≠0 i m≠−3
sprzeczne
m=3 i m≠0 i m≠−3
czy to dobrze?
3 lut 19:48
Dominika: ?
3 lut 19:52
Eve:
∞ i sprzeczne masz to samo
sorki zbyt sie pospieszyłam, oczywiście liniowa jet
3 lut 19:55
Dominika: no wlasnie ,bo oba ,czyli nieskon,wiele i sprzeczne maja byc sprzeczne,bo powinnam jeszcze
dodac jedna rzeczmianowicie,ze w jednym m2+9=0 ,a w drugim m2+9≠0 i to sa sprzeczne ,a wiec
przy iloczynie oba sa sprzeczne,czyli wychodzi tylko jedno rozwiazanie, przeliczyl to ktos
,czy sie nie pomylilam?
3 lut 19:57
Eve: to równanie nie ma nigdy nieskończenie wielu rozw, bo musiałoby być 3−m=0 i 9+m2=0
3 lut 20:01
Eve: może mieć 1 i być sprzeczne
3 lut 20:01
Dominika: sprzeczne tez nie moze byc ,bo przeciez musialoby byc 9+m2≠0 ? prawda?
3 lut 20:04
Eve: a jesli m=3 to co wtedy?
3 lut 20:07
Eve: otrzymujesz 9+9=0 i to jest fałsz, a więc równanie jest sprzeczne
3 lut 20:09
Dominika: ale z zalozenia mam,ze m ≠3,wiec chyba nie moze bc pozniej =3 ?
3 lut 20:10
Dominika: moglby to ktos po koolei rozpisac ? tylko zalozenia
chdiz mi np. o zapisanie
1 rozwiazanie dla m≠3 i x≠m i x≠3 ?
3 lut 20:15
Eve: ale ty masz dobrze
1 rozw dla m≠3 i m≠0 i m≠−3
∞ rozw−niemozliwe
sprzeczne m=3
3 lut 20:18
Dominika: dobrze,a mam jeszce jedno pytanie ,bo w podobnym zadaniu w zalozeniach wyszlo mi,ze np.
dla niesk wielu rozwiazan
k=2 i k=2 i k=−2 i k≠2 i k≠1+√3 i k≠1−√3
moze mi ktos powiedziec jak tu zapisac rozwiazanie?
3 lut 20:21
Eve: tez masz sprzeczności, więc niemożliwe
3 lut 20:26
Dominika: no wlasnie ,to moge prosic o pomoc?
3 lut 20:29
Dominika: to samo polecenie ,zbadaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru k .
3 lut 20:30
Eve: nie wiem o co chodzi, ale jeśli masz takie założenia to równanie jest sprzeczne
3 lut 20:31
Dominika: kurcze,a moze ktos inny jest w stanie?
3 lut 20:37
Eve:
k≠x
2x−2−kx+k2=0
x(2−k)−(k2−2)=0
1 rozw: k≠2 i k≠x
sprzeczne k=2 lub k=x
∞: 2−k=0 i k2−2=0⇒k=2 i k=+−√2 − sprzeczność
3 lut 20:38
Eve: zauważ, że równanie liniowe ax+b=0 ma nieskończenie wiele rozwiązań tylko dla a=b=0
3 lut 20:39
Dominika: no wlasnie wiem,ze dla a i b=0 ,ale do tego musimy chyba włączyć założenia ,prawda?
3 lut 20:41
Eve: ale jeśli prz tych założeniach otrzymujesz k=2 i k≠2, to to jest niemożliwe, nie mozna pożyczyć
od kogoś 2zł i 1zł w tej samej sekundzie
3 lut 20:43
Dominika: no to juz nie rozumiem,co mam robic ..: (
3 lut 20:44
Eve: napisać, że równanie nie istnieje takie k dla którego równanie ma ∞ wiele rozw
3 lut 20:45
Eve: na przyszłość, zadanie matematyczne nie zawsze ma rozwiązanie, gdyby ci wynik wyszedł x=3,6, to
czy napisałabyś krokodyl ma 3,6 ogona?
3 lut 20:47
Dominika: no oczywiscie ,ze nie,ale tutaj powinny wyjsc rozwiazania

dziekuję

zapytam jeszcze
dodatkowo na forum,bo moze sie gdzies walnełam w liczeniu!
3 lut 20:51
Eve: ale to z 20.30 masz rozwiązane
3 lut 20:53