Zastanawiam sie jak potraktować tą pochodną
isis: (e2xsin 3x)
Czy policzyć ją ze wzoru (f*g)'=f'*g + f*g' .
Czy potraktować każdą jako osobną pochodną
(e2x)'*(sin)*(3x)
3 lut 18:35
isis: powinno być e2x
3 lut 18:35
Krzysiek: 
sin*3x ?

Tak,z tego wzoru należy policzyć tzn na pochodną iloczynu dwóch funkcji.
Tylko,że nie ma czegoś takiego jak 'sin' bez argumentu...
3 lut 18:39
black: No to nie wiem , mój doktor od matematyki tak to zapisał na kartce .
3 lut 18:41
kamil: sin3x tam jest .. nie istnieje sam sin
3 lut 18:44
Krzysiek: Nie ma szans by doktor taką głupotę napisał. Błędny wynik/przekształcenia owszem, ale nie coś
takiego.
przykładowo aby policzyć (e2x)' należy skorzystać ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
czyli (e2x)'=e2x*(2x)'=e2x*2
3 lut 18:44
black: Zgłupiałam
3 lut 18:45
black: Mógł byś pokazać jak prawidłowo w końcu powinnam to obliczyć ? Bo już sama nie wiem .
3 lut 18:48