Obliczanie pól figur ograniczonych liniami
władek: Oblicz pole figury ograniczonej liniami:
y=x
2
y=4x
2
y=16
http://i.imgur.com/vnRdIuU.png?1
Jak będzie wyglądała całka oznaczona, umożliwiająca policzenie pola tej figury?
3 lut 18:22
Abey: Z góry ograniczona przez y=16, a z dołu przez y=4x2.
Także moim zdaniem y=x2 jest zbędne.
3 lut 18:26
Krzysiek: Tylko,że to ma być pole pomiędzy tymi parabolami więc y=x2 nie jest zbędne.
np. tak: ∫016(√y−√y/2)dy
albo całkując po 'x' rozbij na sumę dwóch całek w przedziałach: x∊[0,2] i x∊[2,4]
3 lut 18:28
władek: Właśnie y=x
2 wprawiało mnie w zakłopotanie

Dzięki
3 lut 18:28
Abey: Racja Krzysiek
3 lut 18:31
Krzysiek: I to co wyżej napisałem to wynik jeszcze trzeba pomnożyć przez 2, bo liczę tylko dla x≥0
3 lut 18:36