Nietypowe zadanie
Maxima: Witam mam za zadanie zbadać przebieg zmienności funkcji:
| 2x2 − 5x + 2 | |
| |
| 3x2 − 10x +3 | |
wszystko muszę zrobić w programie Maxima i tu moje pytanie czy mógłby mi ktos pomóc?
3 lut 18:10
Maxima: Bardzo proszę o pomoc i o poprawę błędów:
na początek muszę wyznaczyć czyli szukam miejsc zerowych dla f
unkcji z mianownika
3 lut 18:12
Tadeusz:
...zacznij od dziedziny

!
3 lut 18:13
Maxima: Δ = 64
√Δ = 8
| | 10 − 8 | | 2 | | 1 | | 18 | |
x1= |
| = |
| = |
| x2 = |
| = 3 |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
dziedzina to: R \ { |
| , 3 } |
| | 3 | |
3 lut 18:17
Tadeusz:
teraz miejsca zerowe funkcji
3 lut 18:19
Maxima: teraz miejsca zerowe na tej samej zasadzie tylko dla licznika
czyli
Δ = 25 − 4 * 2 * 2 = 9
√Δ = 3
| | 1 | |
miejsca zerowe: x = { |
| , 2} |
| | 2 | |
3 lut 18:20
Maxima: punkty przecięcia z osią OY czyli za x wstawiam 0 wszędzie co daje mi
3 lut 18:21
Maxima: Granice na krańcach dziedziny:
po prostu liczę gdzie x → −∞ i x→+∞?
3 lut 18:22
Maxima: Tadeusz jestes?
3 lut 18:23
Maxima: pomoze ktos? co liczyc dalej?
3 lut 18:27
kamil: a parzystosc/nieparzystosc tez chcesz liczyc?
3 lut 18:27
kamil: jaki masz schemat tego przebiegu calego? dziedzina−>punkty
przeciecia−>przystosc−>asymptoty−>monotonicznosc−>wkleslosc−>i tam wykres z tabela na koncu?
3 lut 18:29
Maxima: no właśnie nie ma podanego zadnego schematu
po prostu polecenie i tyle
ale mozemy to zrobic według twego schematu
3 lut 18:31
kamil: masz to na studiach? i nie masz zadnego schematu? .

no okej mamy dziedzine.. punkt z osia oy
a z osia ox bedzie ? potem bedzie parzystosc i nieparzystosc do policzenia
3 lut 18:35
kamil: parzystosc f(x)=f(−x) a nieparzystosc warunek f(x)=−f(−x)
3 lut 18:38