Pomocy
Mariola: W trapezie ABCD,w którym Ab II CD , przedłużono ramiona AD i BC tak,aby przecinały się w
punkcie E. Wiadomo,że IABI=8 cm ICDI=2 cm , a pole powstałego trójkąta DCE jest równe 2 cm 2
.Oblicz pole trapezu ABCD
3 lut 18:08
Eve:
dalej sobie poradzisz
3 lut 18:57
Mariola: i x =3h

?
3 lut 19:10
Eve: tak
3 lut 19:12
Mariola: i co dalej ?
3 lut 19:30
Eta:

Trójkąty ABC i DEC są podobne z cechy (kkk)
to P(ABC)= k
2*P(ACE) ⇒ P(ABC)= 16*2= 32
P(ABCD)= P(ABC)− P(DCE)= 32−2= 30 cm
2
3 lut 20:17
Mariola: dzięki
3 lut 20:20
Eta: 
Mogłaś dokończyć sposobem podanym przez
Eve
| | 1 | |
x= 3h P(DEC)= |
| *h*2 =2 ⇒ h= 2 |
| | 2 | |
| | 8+2 | |
to x= 6 to P(ABCD)= |
| *6= 30 cm2 |
| | 2 | |
3 lut 20:24
Mariola: Dzięki bardzo Eta
3 lut 20:27
Eta:
3 lut 20:33
Eve: | | P' | |
któż pamięta, że |
| =k 2  |
| | P | |
3 lut 20:41