Odgadnij wzór ogólny ciągu określonego rekurencyjnie
Apocalipto: Odgadnij wzór ogólny ciągu (an) określonego rekurencyjnie, a następnie go udowodnij.
a) a1 = 1 , a2 = −3
a(n+1) = −2an + 3a(n−1) dla n ≥ 2 an = (−3)n−1
b) a1 = a2 = 3
a(n+1) = an + 2a(n−1) dla n ≥ 2 an = 2n + (−1)n−1
Chodzi mi o 2 część zadania czyli udowodnienie wzoru.
3 lut 18:06
Mila:
a1=(−3)1−1=(−3)0=1 zgodność.
a2=(−3)2−1=(−3)1=−3
Próbuj dalej
3 lut 18:36
Apocalipto: chodzi mi o udowodnienie prawdziwości wzoru indukcyjnie
3 lut 18:45