parametr
Archy: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie: x2−(|m|+1)x+m2=0 ma dokładnie
jedno rozwiązanie.
3 lut 18:06
Archy: ?
3 lut 18:25
Mila:
Δ=0
3 lut 18:29
Archy: no tyle to wiem.
rozpatrzam 2 przypadki. w 1 m>1 , w 2 m<1. W 1 przypadku Δ wyszła −3m2+2m+1, więc obliczyłem
Δ', w której wyszło m1=3, m2=73
nie wiem co z tym teraz zrobić
Mila pomóż
3 lut 18:32
PW: A skąd się wzięło to osobne rozpatrywanie m > 1 lub m <1? Nie ma żadnego uzasadnienia,
Δ = |m|
2 + 2|m| + 1 − 4m
2 = |m|
2 + 2|m| + 1 − 4|m|
2 = − 3|m|
2 +2|m| + 1.
Funkcja
Δ(m) = − 3|m|
2 +2|m| + 1
jest funkcją kwadratową zmiennej |m| > 0. Jak łatwo policzyć, jedynym jej miejscem zerowym jest
Odpowiedź: badane równanie ma jedno rozwiązanie dla m takich, że |m| = 1, to znaczy dla m = −1
lub m =1.
Sprawdzenie:
− dla m = −1 oraz dla m = 1 rozpatrywane równanie ma tę samą postać
x
2 −(1+1)x + 1 = 0
x
2 − 2x + 1 = 0
(x−1)
2 = 0,
jest to równanie o jednym rozwiazaniu.
3 lut 19:23
Archy: dlaczego jedynym miejscem zerowym?
mi wychodzą dwa: 1 oraz −13
3 lut 21:35
Mila:
|m|≥0 z definicji wartości bezwzględnej,
| | 1 | |
a to oznacza, że odrzucamy |m|=− |
| ∉Drównania : − 3|m|2 +2|m| + 1=0 |
| | 3 | |
3 lut 21:56
Marek216: Coś to źle robicie
JAk jest taka postać: −3m2+2ImI+1=0 to trzeba rozpatrzyć 1. m≥0 i 2.m≤0
Z 1. wynika że jest jedno rozw. =1 (2. wykluczyliśmy)
Z 2. wynika że jest 1. rozw =−1 (2. wykluczyliśmy)
Zatem są 2 rozwiązania a nie 1
3 lut 22:30
Saris: Rozwiązanie jest jedno, bo 2 różne wartości parametru nie wpływają na jego wartość jak
zaznaczył PW.
3 lut 22:33
Marek216: Ale wartości k są rozwiązaniem zadania, dalej nie rozumiesz ? Mało precyzyjnie napisałem ale
chyba łatwo zorientować się o co chodzi.
3 lut 22:41
Saris: 1)rozwiązania równania to jakieś x
2)parametr to m.
Dla jakich m istnieje tylko jeden x, który rozwiązuje równanie. Dla 2 różnych parametrów: m=1 i
m−1.
3 lut 22:48
Marek216: Weź mnie nie osłabiaj rozwiązując zadanie otrzymujemy rozwiązanie ? Tak samo gdyby było rozwiąż
zadanie : dla jakich wartości parametru m ..... Odp: Rozwiązanie zadania są liczby m ∊{−1;1}.
Nie jest takie trudne to pojąć chyba.
3 lut 22:52
Saris: spełnia*
3 lut 23:01
Marek216: Co spełnia ?
3 lut 23:02
Saris: nie rozwiązuje (głupio to brzmi) tylko spełnia równanie.
3 lut 23:18
Marek216: Rozwiązaniem zadania są liczby ... głupi brzmi ? Przyczepiłeś się do czegoś co wcale nie jest
błędem, rozwiązując problem (zadanie) otrzymujesz rozwiązanie. Można mówić w różny sposób.
3 lut 23:33
Saris: Boże po prostu ładniej brzmi spełnia równianie niż rozwiązuje równanie... Nie mam sił tego
ciągnąć ^^.
3 lut 23:34
Marek216: A poza tym nie napisałem że liczby rozwiązują zadanie ( tak wynika z twojej wcześniejszej
wypowiedzi) tylko, że liczby są rozwiązaniem a to jest znacząca różnica.
3 lut 23:34
Marek216: rozwiązywać a być rozwiązaniem to nie to samo. Skąd to w ogóle wziąłeś jak tak nie napisałem ?
3 lut 23:35
Qulka: Marek..Ty masz nie rozwiązać zadanie tylko odpowiedzieć precyzyjnie na pytanie w tym zadaniu
zawarte. Więc jeśli pytają dla jakich parametrów równanie ma 1 rozwiązanie to się odpowiada :
równanie ma 1 rozwiązanie dla parametru m={−1;1}
3 lut 23:35
Marek216: Wie, że tak się pisze ale nazywanie liczb m rozwiązaniem zadania nie jest żadnym błędem bo tak
jest !
3 lut 23:37
Qulka: masz odpowiedzieć na pytanie które zadali w zadaniu

a za precyzyjną odpowiedź jest 1 punkt
więc jak chcesz to twórz własne teorie

Ty tracisz nie my
3 lut 23:39
Saris: 1.No nie rozwiązujesz równania... Sprawdzasz tylko kiedy wyróżnik jest równy 0. Równie dobrze
te m'y mogłoby dawać dwa różne równania, ale dalej o 1 rozwiązaniu, więc by było dobrze.
2. Nigdzie się nie czepiałem twoich słów tylko pisałem moją interpretację. To jak ty to sobie
będziesz traktował to Twoja sprawa. Czy to jest właściwe czy nie, też.
3 lut 23:42
Marek216: Sam popatrz nauczyciel mówi rozwiąż to zadanie, cały twój wysiłek prowadzi cie do rozwiązania
zadania czyli otrzymania rozwiązania. Odnosząc się do twojego 1. punktu ja nigdzie nie
napisałem o rozwiązaniu równania ty to sobie wymyśliłeś, od początku mam na myśli rozwiązanie
zadania.
3 lut 23:47
Marek216: A co do 1 pkt za od to ja nie pisałem formalnej odpowiedzi tylko "są 2 rozwiązania" to była
raczej uwaga a nie pełna odp.
3 lut 23:52
Marek216: A co do 1 pkt za od to ja nie pisałem formalnej odpowiedzi tylko "są 2 rozwiązania" to była
raczej uwaga a nie pełna odp.
3 lut 23:52
PW: Zacytuję Marka216:
Coś to źle robicie
JAk jest taka postać: −3m2+2ImI+1=0 to trzeba rozpatrzyć 1. m≥0 i 2.m≤0
Otóż nie trzeba, takie rozumowanie to schemat (słuszny, ale nudny).
3 lutego o 19:23 pokazałem, że takie równanie to nic innego jak równanie
− 3|m|2 + 2|m| + 1 = 0
o nieujemnej niewiadomej |m|. Równanie to ma tylko jedno rozwiązanie |m| = 1. Udzieliłem
odpowiedzi tłumacząc "jak chłop krowie", że badane równanie ma jedno rozwiązanie dla
dwóch wartości parametru m: dla m = −1 lub dla m = 1. Jest to dokładna odpowiedź na
postawione pytanie. Dokładność odpowiedz jest punktowana. Nie mącimy o 2 rozwiązaniach, bo to
nieprawda.
Mylą Ci się dwa znaczenia słowa "rozwiązanie". Jedno znaczenie to ścisłe matematyczne −
rozwiązanie równania. Drugie znaczenie − potoczne − używane w sensie "rozwiązanie zadania"
jest rozumiane przez Ciebie nieprawidłowo. "Rozwiązanie zadania" jest zawsze tylko jedno
(może być uzyskane różnymi sposobami, ale jest tylko jedno), i nigdy nie pytają w treści
zadania o to potoczne znaczenie. W tym wypadku to jedyne rozwiązanie polegało na wskazaniu
dwóch wartości parametru m.
4 lut 14:42
pigor: ..., lub z warunków zadania wartości m szukamy np. tak ::
Δ=0 ⇔ (|m|+1)
2−4m
2= 0 ⇔ (|m|+1)
2= 4m
2 ⇔ ||m|+1|= 2|m| ⇔
⇔ |m|+1=2|m| v |m|+1= −2|m|<0 ⇔ |m|=1 ⇔ ⇔ m= −1 v m=1 ⇔
m∊{1,−1}
odp. rozwiązaniem zadania jest 2−elementowy zbiór liczb {1,−1}. ...
4 lut 15:17