Całka
axdxcx: Mam do obliczenia taką całkę:
3sinxconx4(sinx)9+3sintdt
w mianowniku jest sinx do potęgi 9, w drugim składniku sinx w 1 potędze. Bardzo proszę o pomoc!
3 lut 17:59
Dziadek Mróz:
Bardzo brzydka ta całka, użyj zamiast u U
3 lut 18:00
3 lut 18:02
axdxcx: po dx oczywiście
3 lut 18:02
Dziadek Mróz:
| | 3sin(x)cos(x) | |
∫ |
| dx = |
| | 4sin9(x) + 3sin(x) | |
| | 3cos(x) | |
= ∫ |
| dx = ... |
| | 4sin8(x) + 3 | |
| | ⎧ | t = sin(x) | |
| | ⎩ | dt = cos(x)dx |
|
| | 3 | | 1 | |
= ∫ |
| dt = 3∫ |
| dt = ... |
| | 4t8 + 3 | | 4t8 + 3 | |
3 lut 18:16
axdxcx: tylo co dalej? do czego to sprowadzić i jak podstawić?
3 lut 18:35
Dziadek Mróz:
Ja sam nie wiem, całki miałem srogie 3−4 lata temu
3 lut 18:45