zapisz w notacji wykładniczej liczbę
Przezroczysta52: 3*10103−9*10051−90*2100*2550+450*5100
3 lut 17:52
M:
2 sie 06:05
#a:
3*10103= 3*10103
9*10051= 9*10102
90*2100*2550= 9*101*10050=(9*101)*(1*10100)=9*10101
450*5100= 2100*5100=1*10100
3*10103−9*10102−9*10101+1*10100
1*10100(3*103−9*102−9*101+1)= 1*10100(3000−900−90+1)=
1*10100*2,011*103= 2,011*10103
2 sie 16:59
Jolanta: 3*10103−9*10051−90*2100*2550+450*5100
3*10103−9*(102){51}−90*2100*(52)50+(22)50*5100=
3*10102*(10−3)−90*(2*5)100+(2*5)100=21*10102−90*10100+10100=
10100(21*102−90+1)=10100*(2100−89)=10100*2011=2,011*10103
2 sie 16:59
Jolanta:
2 sie 17:01
#a:
Tak się złożyło
2 sie 17:02