matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Archy:
na rysunku przedstawiono wykres funkcji: f(x)=log
a
(x−3). Oblicz a i wyznacz liczbę x, dla której spełniona jest równość f(x−2)=3f(5) obliczyłem a=2, tylko nie wiem co z tą nierównością
3 lut 17:44
Mila:
f(x−2)=log
2
[(x−2)−3]=log
2
(x−5) 3f(5)=3*log
2
(5−3)=3*log
2
(2)=3*1=3⇒ log
2
(x−5)=3 dokończ
3 lut 17:51
Archy:
x=13
3 lut 17:55
Mila:
Tak.
3 lut 18:00