Ciągłość funkcji
CFCFan: Czy to zadanie jest dobrze?
Zbadaj ciągłość funkcji:
arccot(2/x+1) x≠ −1
1 x= −1
x→−1+ lim arccot(2/x+1) = +∞
(2/−1+1)=(2/0+)= (+∞)
x→−1− lim arccot(2/x+1)= π
(2/−1+1)= (2/0) =(− ∞)
Funkcja jest nieciągła. Nieciągłość typy drugiego "skok" .
Dla wyjaśnienia. Najpierw liczę granicę dla x=−1 z prawej strony. Wychodzi liczba przez zero na
plusie a to daje wynik plus nieskończoność. W drugim przypadku liczę dla x=−1 z lewej strony i
mam liczba przez minus zero a to deje minus nieskończoność. Dobrze?
3 lut 17:41
razor: źle granica w −1+
3 lut 17:43
CFCFan: To ile powinna tam wynosić ta granica
3 lut 18:09