asymptoty
Ankaa: wyznaczyć asymptoty wykresu funkcji
3 lut 17:27
Ankaa: pomożecie?
3 lut 17:44
john2: zacznij od wyznaczenia dziedziny i policzenia granic funkcji na jej krańcach
3 lut 18:03
Ankaa: to dziedzina jest równa <−1, 0)u(0,1> ?
i teraz policzyć
limx→−1+
limx→0−
limx→0+
limx→1− ?
3 lut 18:41
john2: dziedzina to x∊(−∞,0)∪(0,+∞)
3 lut 18:43
john2: więc liczysz tylko drugą i trzecią liczysz z tej listy
3 lut 18:44
Ankaa: a jak bym miała
| | sinx | |
f(x) = |
| to dziedzina była x∊R ? |
| | x2 | |
3 lut 18:45
john2: Nie, to samo.
3 lut 18:47
Ankaa: dlaczego ? mógłbyś to wytłumaczyć ?
3 lut 18:48
john2: 02 = 0
mianownik nie może być zerem
3 lut 18:48
Ankaa: no niby tak. ale u nas zawsze się mówiło że jak było coś w mianowniku podniesione do kwadratu
to to nigdy nie będzie zerem...
3 lut 18:51
john2: może mieli na myśli coś takiego
np.
tu mianownik istotnie nigdy nie będzie zerem
x
2 + 1 = 0
x
2 = −1
brak rozwiązań
3 lut 18:53
Ankaa: no może i tak.
Dziękuję Ci bardzo za pomoc
3 lut 18:54
kamil: sam x*2 moze byc zerem jak kolega wyzej napisal dlatego wykluczasz 0
3 lut 18:55
john2: Ankaa, ale to nie koniec, jeszcze ukośne do zrobienia.
3 lut 18:56
Ankaa: czyli poziomych nie ma.
to licze ukośne ze wzoru
b=lim (f(x) − ax)
tak ?
3 lut 18:59
kamil: tak
3 lut 19:00
john2: pionowych nie ma*
3 lut 19:01
3 lut 19:06
john2: | | sinx | | 1 | |
limx−>±∞ |
| = limx−>±∞ sinx * |
| = 0 |
| | x2 | | x2 | |
bo funkcja ograniczona * coś zmierzającego do zera = 0
3 lut 19:11
Ankaa: czyli asymptota pozioma( ukośna) w ±∞ = 0 ?
3 lut 19:15
john2: Tak, y = 0
3 lut 19:16
Ankaa: Ok. dziękuje
3 lut 19:18
Ankaa: a przy takiej funkcji
| | 1 | |
f(x) = √xsin |
| dziedzina x∊(0, +∞) ? |
| | x | |
i licze tylko pionowa lim
x→0+
a pozioma w +
∞ ?
3 lut 19:24
Ankaa: ?
3 lut 19:31
john2: tak, w +∞ szukasz ukośnych, dla a = 0 ukośna jest poziomą
3 lut 19:36
Ankaa: czy lepiej najpierw szukać ukośnych a później poziomych ?
3 lut 19:38
john2: Schemat jest taki:
1) Szukasz asymptot pionowych. W tym celu liczysz granice na krańcach dziedziny.
2) Szukasz asymptot ukośnych ( w tym poziomych). Jeśli wyjdzie a = 0, zaś b = jakaś liczba
(może też być 0), to mamy asymptotę poziomą o równaniu y = b.
Jeśli a = liczba ≠ 0 i b = jakaś liczba, to mamy ukośna o równaniu y = ax + b
3 lut 19:43
Ankaa: czyli w tym przykładzie
Asymptota pionowa :
| | 1 | |
limx→0+ √xsin |
| = 0 −− czyli brak asymptot pionowych |
| | x | |
Asymptota ukośna
| | 1 | |
b= limx→+∞ √xsin |
| = 0 ? |
| | x | |
3 lut 19:45
john2: tak, oczywiście musisz pokazać, jak te granice rozwiązałaś
3 lut 19:49
Ankaa: no własnie to było intuicyjne nie wiem jak mam to wyjaśnić..
3 lut 19:51
john2: Ta pierwsza podobnie, jak w poście z 19:11
Druga:
| √x | | 1 | | x1/2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sin |
| = |
| sin |
| = x−1/2sin |
| = |
| sin |
| = |
| x | | x | | x | | x | | x | | √x | | x | |
[0*0] = 0
3 lut 19:56
3 lut 19:58
Ankaa: ehh ciężko to widzę.. Dziękuje Ci
3 lut 20:00