ekstrema
Combo: Wyznaczyć ekstrema lokalne:
y=(x+1)
3e
−x
D: x∊(−
∞;0)U(0;+
∞)
| | 1 | | 3x2(x+1)2e−x−[(x+1)3e−x] | |
y,=3(x+1)2e−x+[(x+1)3*e−x * (− |
| )= |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | (x+1)2e−x [3x2−(x+1)] | |
= |
| |
| | x2 | |
Co jest na tym etapie źle?
Bo nie widzę błędu a jak chce zerować pochodną czyli
3x
2−x−1=0 to delta wychodzi
√13
3 lut 17:24
J:
a skąd taka dziedzina...?
3 lut 17:25
J:
źle pochodna ...
3 lut 17:26
Combo: e−x dla x≠0 ?
Dlaczego pochodna źle?
3 lut 17:27
J:
D = R
f'(x) = 3(x+1)2e−x − (x+1)3e−x
3 lut 17:28
J:
a dlaczego x = 0 nie nalezy do dziedziny ..?
| | 1 | |
skąd w pochodnej |
| ..? |
| | x2 | |
3 lut 17:29
Combo: Źle obliczyłem pochodną
3 lut 17:31
Combo: | | 1 | |
Zamaskowane dzielenie |
| w potędze? |
| | x | |
3 lut 17:32
J:
zdecyduj .. co jest w wykładniku e ......?
3 lut 17:33
J:
| | 1 | |
to co innego ... napisałeś: e−x , a to nie jest |
| ... |
| | x | |
3 lut 17:34
J:
a pochodna i tak żle...
3 lut 17:34
Combo: Ale błędów zrobiłem.... pomieszałem
3 lut 17:35