mono
Combo: Wyznacz przedział w którym funkcja y=x
2lnx jest jednocześnie malejąca i wklęsła...
D=(0;+
∞)
| | 1 | |
y,=2xlnx+x2* |
| =2xlnx+x=x(2lnx+1) |
| | x | |
y
,<0
x*(2lnx+1)<0
x<0 i 2lnx+1<0
x∊ zbiór pusty.
| | 1 | |
y,,=2lnx+2x* |
| +1=2lnx+2+1=2lnx+3 |
| | x | |
y
,,<0
2lnx+3<0
Co robie źle?
3 lut 17:16
Combo: /?
3 lut 17:41
john2: Źle zbadałeś znak 1 pochodnej.
3 lut 17:54
Combo: tzn.?
3 lut 17:54
john2: x(2lnx + 1) < 0
gdy
x < 0 i 2lnx + 1 > 0
lub
x > 0 i 2lnx + 1 < 0
3 lut 17:58
Combo: Kurde... a dalsza część?
3 lut 18:00
john2: 2lnx + 3 < 0
x < e
−3/2
3 lut 18:05