Pole figury
Zdesperowana studentka: hej

Mam problem z jednym zadaniem i bardzo proszę o pomoc

Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi : y=lnx y=0 x=2
Cały czas mi wychodzi że jest to ln2. Ale podobno to jest źle ..
3 lut 17:02
J:
a nie: 2(ln2 − 1) ...?
3 lut 17:05
Zdesperowana studentka: a jak do tego dojść ? bo podobno to jest prawidłowy wynik..
Ale mi cały czas całka przed podstawieniem liczb wychodzi xlnx−ln|x| +C
3 lut 17:12
J:
∫lnxdx = xlnx − x = x(lnx −1) , granice całkowania od 1 do 2
P = 2(ln2−1) − 1(ln1 − 1) = 2(ln2−1) = 2ln2 − 2 + 1 = 2ln2 − 1 ( tamten wynik był zły)
3 lut 17:16
adam: ∫lnx=xlnx−∫dx=xlnx−x
v'=dx −> v=x
3 lut 17:20
Zdesperowana studentka: ale czemu xlnx−x ?:( Rozwiązywać to przez podstawienie czy przez części ?
Bo jeśli przez części to mam tak:
u'= 1 u=x
v=lnx v'=1/x
3 lut 17:23
Zdesperowana studentka: aaaaaaaaa dobra czaję mój błąd
dzięki bardzo za pomoc )
3 lut 17:23
J:
| | 1 | |
∫lnx = xlnx − ∫x |
| dx = xlnx − ∫1dx = xlnx − x = x(lnx − 1) |
| | x | |
3 lut 17:24