przedstaw liczbę dziesiętną
monotype: Przedstaw liczbę dziesiętną −1.75 w systemie binarnym w notacji zmiennopozycyjnej
znormalizowanej na 8 bitach (1bit –znak / 3 bity – wykładnik zapisany z nadmiarem cztery / 4
bity – mantysa).
3 lut 16:54
Dziadek Mróz:
1.7510 = x2
110 = 0012
0.7510 = ...
0.7510 * 2 = 1.510 → 1
0.510 * 2 = 110 → 1
... = 0.11002
x = 1001.1102
Chyba o to chodziło.
3 lut 17:07
monotype: czyli w sumie dokonałeś po prostu zamiany z systemu 10 na system 2 ... no dobra, mam nadzieję,
że tak można
3 lut 17:14
Dziadek Mróz:
Bo jeżeli uznać kodowanie w U2 to najpierw negujemy wykładnik i dodajemy do niego 1.
3 lut 17:26
monotype: A co nazywamy w tym przypadku wykładnikiem?
3 lut 17:34
Dziadek Mróz:
Moja gafa, całe rozwiązanie złe. Nie wiem jak to zapisać, masz teorię jakąś? Bo to bardziej
teoria matematyczna niż informatyczna.
3 lut 17:38
3 lut 17:47
monotype: generalnie to liczbę zapisywało się w postaci binarnej tak jak Ty masz 1001.110 i teraz nadmiar
cechy wynosi 4, więc to się dodawało do czegoś bądź wskazywało o ile trzeba przesunąć
przecinek, nie pamiętam.. bo to była ta liczba * 2 do potęgi coś tam, ten wykładnik to było
ileś odjąć cecha..
3 lut 17:55
monotype: c (cecha) to wykładnik potęgi, czyli informacja, o ile miejsc przesuwamy przecinek. Może być
dodatnia albo ujemna. Jest zapisana w kodzie uzupełnień U2.
m (mantysa) to znormalizowana liczba, zapisana jako binarna liczba naturalna.
3 lut 17:58