funkcja logarytmiczna
kamila: potzrebuję obliczyć takie zadanie i nie mam pojęcia jak je zrobić

log
4{2 log
3 [1 + log
2(1 + log
2 x)]} =1/2
23 lis 21:33
marektg: Oblicza się to na podstawie definicji logarytmu
loga b=c ⇔ac = b
log4{2 log3 [1 + log2(1 + log2 x)]} =1/2
412 = 2 log3 [1 + log2(1 + log2 x)]
2 = 2 log3 [1 + log2(1 + log2 x)] /:2
1 = log3 [1 + log2(1 + log2 x)]
31 = 1 + log2(1 + log2 x)
3−1 = log2(1 + log2 x)
2 = log2(1 + log2 x)
22 = 1 + log2 x
4−1 = log2 x
3 = log2 x
23 = x
x =8
23 lis 21:43
Eta:
założ. x >0 i 1 +log
2x >0 => log
2x > −1 => x>2
−1 => x >
12
więc x >0 i x >
12 =>
x > 12
2log
3[1+log
2(1 +log
2x)= 4
1/2= 2 /: 2
log
3(1+log
2(1+log
2x)= 1
1 +log
2(1+log
2x) = 3
1
log
2(1+log
2x) = 2
1 +log
2x = 2
2= 4
log
2x = 3
x = 2
3 = 8
odp:
x = 8
23 lis 21:43
kamila: super

wielkie dzieki ^^
23 lis 21:45
domi : jak rozwiązać takie równanie

x
log2 x=4x
1 gru 18:39
domi : nierówność logarytmiczna

(x−3)log
x<0
1 gru 18:51