funkcja- zbiór wartości
patkiii: Wyznacz zbiór wartości funkcji wymiernej:
W(x)=2x
2+x/2x
2+x+3
Ja to zrobiłam tak, (dobrym sposobem to robię

?):
Niech m=2x
2+x/2x
2+x+3 / * (2x
2+x+3)
2mx
2+mx+3m=2x
2+x
2mx
2−2x
2+mx−x+3m+0
(2m−2)x
2+(m−1)x+3m=0 (*)
I Przypadek liniowy dla m=1
Dla m=1 równanie (*) ma postać:
3=0 − sprzeczność⇒m=1 nie spełnia warunków zadania
II Przypadek kwadratowy dla m≠1
m≠1 i Δ≥0
Δ=(m−1)
2−4(2m−2)*3m
Δ=m
2−2m+1−4(6m
2−6m)
Δ=m
2−2m+1−24m
2+24m
Δ=−23m
2+22m+1 i Δ≥0 ⇒
⇒−23m
2+22m+1≥0
Δ
m=484+93=576
√Δm=24
m
1=−22−24/−46=1
m−2=−22+24/−46=−1/23
m∊<−1/23,1)
ZW=<−1/23;1)