Rozwiąź równanie
morellla: Rozwiąż równanie
x2−12logx= 100 potęga to 2−12logx
mam
2−12logx =logx 100
2− 12logx=log100logx
12 t2 −2t =10 =0
ale delta wychodzi ujemna...?
Rozwiązaniem ma byc x=100
3 lut 16:20
3 lut 16:31
pigor: ..., np. tak :
x2− 12logx=100 / log. obustronnie i
x>0 ⇒
⇒ log x
2− 12logx = log10
2 ⇒ (2−
12logx)logx = 2log10 /*(−2) ⇒
⇒ (−4+logx) logx = −4*1 ⇒ log
2x − 4logx +4 = 0 ⇔ (logx−2)
2= 0 ⇔
⇔
logx = 2 i x>0 ⇔
x=100 . ...
3 lut 16:37
morellla: Ok Dzięki wszystkim zainteresowanym już wszystko wiem
3 lut 16:45