| √15 | 3√15 | |||
sinα= | , sinβ= | to długości boków tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. | ||
| 8 | 16 |
Z tw. sinusów:
| a | √15 | ||
=2R⇔a=2R*sinα=2R* | ⇔ | ||
| sinα | 8 |
| R√15 | ||
a= | ||
| 4 |
| b | 3√15 | ||
=2R⇔b=2R* | |||
| sinβ | 16 |
| 3R√15 | ||
b= | ||
| 8 |
| c | |
=2R⇔c=2R*sin(180−(α+β))=2R*sin(α+β) | |
| sinγ |
| 7 | ||
cosα=√1−(15/64)= | ||
| 8 |
| 11 | ||
cosβ=√1−(9*15/256)= | ||
| 16 |
| √15 | ||
sin(α+β)= | ||
| 4 |
| R√15 | ||
c= | ||
| 2 |
Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku długości "r"
| r2√3 | ||
zatem P(trapezu)= 3* | ||
| 4 |
3) Dane są trzy punkty A(6,−2) B(0,4) C(−8,−4) Wyznacz współrzędne takiego punktu D należącego
do prostej y=−8 aby na czworokącie ABCD można było opisać okrąg.
Jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg, to suma kątów przeciwległych ma miarę 180o.
Przypuszczam, że AB⊥BC
Prosta AB:
y=ax+4
−2=6a+4⇔6a=−6
a=−1
AB: y=−x+4
Prosta BC:
y=mx+4
−4=−8*m+4⇔−8=−8m⇔m=1
BC: y=x+4
m*a=1*(−1)=−1⇔proste są prostopadłe.⇔∡D=90o
AC jest średnicą okręgu opisanego na ABCD.
S=(−1,−3) środek AC, |AS|=√72+12=√50 −promień okręgu
∡CD1A=90o jako wpisany w okrąg oparty na średnicy
(x+1)2+(y+3)2=50, y=−8
(x+1)2+(−8+3)2=50⇔
(x+1)2+25=50
(x+1)2=25
x+1=5 lub x+1=−5
x=4 lub x=−6
D1=(−6,−8)
D2=(4,−8)
=============