Zawieranie funkcji
SuperM4n: Wykazać, że dla funkcji f: X → Y oraz podzbiorów A1 i A2 zbioru X mamy f(A1) − f(A2) ⊆
f(A1 − A2).
Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym dowodem? To wszystko wydaje mi się takie abstrakcyjne.
3 lut 15:54
Godzio:
f(A1) to obraz zbioru A1
A1 − A2 to różnica zbiorów tak?
3 lut 16:03
SuperM4n: Tak. To dokładnie cała treść zadania.
3 lut 16:07
Godzio:
Ustalmy dowolne A1, A2 zawarte w X. Wówczas dla dowolnego y ∊ ( f [A1] \ f [A2] ) mamy
y ∊ ( f [A1] \ f [A2] ) ⇔ (y ∊ f [A1] ∧ y ∉ f [A2] ) ⇒
[ (∃x)(x∊ A1 ∧ y = f(x) ) ∧ (∃x)(x ∉ A2 ⋀ y = f(x) ) ⇒
(∃x)(x∊ A1 ∧ x ∉ A2 ⋀ y = f(x) ) ⇔ (∃x)(x∊ (A1 \ A2) ⋀ y = f(x) ) ⇔ y ∊ f [A1 \ A2 ]
3 lut 16:15
SuperM4n: Dziękuję bardzo za odpowiedź! Teraz już to rozumiem. Dziękuję raz jeszcze.
3 lut 16:18