Oblicz pole trójkąta ABC. A (1,1,0) B(2,0,1) C(0,-1,1)
black: Oblicz pole trójkąta ABC. A (1,1,0) B(2,0,1) C(0,−1,1)
3 lut 15:54
black: Od czegu tu zaczynamy ?
3 lut 16:00
Godzio:
A umiałbyś policzyć pole równoległoboku?
3 lut 16:02
black: No w sumie tak
3 lut 16:41
Mila:
AB→
AC→
3 lut 16:53
Godzio:
No to pole trójkąta to pół równoległoboku.
3 lut 16:57
black: Chyba jednak nie umiem tego zrobić
3 lut 18:37
AS: A wyznacznik trzeciego stopnia umiesz wyliczyć?
3 lut 18:50
PW:
Jeżeli zawodzi znajomość wzorów, to zawsze pomoże dziadzio Heron (no … też trzeba znać

).
3 lut 19:33
bezendu:

A= (1,1,0) B=(2,0,1) C=(0,−1,1)
AC
→[−1,−2,−1]
AB
→[1,−1,1]
i j k
[1,−1,1]x[−1,−2,−1]= 1 −1 1= [ |−1 1| −|1 1| |1 −1 | ]
−1 −2 −1 [ |−2 −1|, |−1 −1|, |−1 −2| ]
=[3,0,−3]
3 lut 19:44
Mila:
Błąd w wektorze AC, w obliczeniach
bezendu
AC
→=[−1,−2,1]
AB
→=[1,−1,1]
u
→=[−1,−2,1]x[1,−1,1]=−i+2j+3k
|u|=
√1+4+9=
√14
3 lut 21:48