Zbadaj monotonicznosc i wyznacz ekstrema
see: Zbadaj monotonicznosc i wyznacz ekstrema
y=(x−1)2(x−4)
3 lut 15:51
J:
zaczynamy od pochodnej...
3 lut 15:54
see: Jeśli pochodna wychodzi mi 3 ?
5 lut 11:48
J:
przecież pochodna to funkcja .... pokaż ile Ci wyszła pochodna ..?
5 lut 11:52
bezendu:

Najpierw dziedzina !
Dy=R
y=(x−1)
2(x−4)
y'=[(x−1)
2(x−4)]'
y'=[(x−1)
2]'(x−4)+(x−1)
2(x−4)'
y'=2(x−1)*(x−1)'+4(x−1)
2
y'=2(x−1)+4(x−1)
2
Dy=Dy'
2(x−1)+4(x−1)
2=0
(x−1)[2+4(x−1)]=0
(x−1)(2+4x−4)=0
(x−1)(4x−2)=0
2(x−1)(2x−1)=0
Resztę samodzielnie
5 lut 11:58
see: Bezendu jesteś wielki .
5 lut 13:01