Mama dawała dzieciom parę złotych na zakupy w szkolnym sklepiku.
Mietek 08: Mama dawała dzieciom parę złotych na zakupy w szkolnym sklepiku. Jackowi dała 1 zł + 1/5 tego
co miała, Zuzi 2 zł + 1/5 tego co zostało, Kasi 3zł + 1/5 pozostałych pieniędzy i podobnie
postąpiła z
resztą. Każde z dzieci dostało tyle samo pieniędzy. Ile było dzieci i ile pieniędzy mama im w
sumie
dała.
3 lut 15:41
Qulka: mama miała 16 zł dała po 4 zł było ich 4
3 lut 16:02
Mietek 08: a jakies obliczenia skad to sie wzieło?
3 lut 16:07
Qulka: mama miała x kasy
1+1/5(x−1) = 2 +1/5 (x−1−1/5(x−1)−2)
3 lut 16:10
Qulka: bo dostali równo więc to co dla jacka = to co dla zuzi
3 lut 16:11
Mietek 08: dziekuje
3 lut 16:13
Mietek 08: ej a skad wiadomo ze bylo 4 dzieci
3 lut 16:21
3 lut 16:39
Qulka: bo jak każdy dostał po 4 zł a miała 16 to starczyło tylko na 4
3 lut 22:35
Mietek 08: a mozesz policzyc skad sie wzieło to 16zl i cala reszta bo nie ogarniam
3 lut 23:34
Qulka: mama miała x kasy
1+1/5(x−1) = 2 +1/5 (x−1−1/5(x−1)−2) //−1
1/5(x−1) = 1 +1/5 (x−1−1/5(x−1)−2) //•5
x−1 = 5 +x−1−1/5(x−1)−2
−3=−1/5(x−1) //•(−5)
15 = x−1
x=16
3 lut 23:48
Qulka: ile dostał jacek 1+1/5(16−1) = 1+1/5 • 15 = 1+3 = 4
3 lut 23:49