| jak wysoko sięga jeden z końców drabiny | ||
sin60= | ||
| 10 |
| jak daleko drugi koniec drabiny jest oddalony od ściany | ||
cos60= | ||
| 10 |

| h | ||
sin60= | ||
| 10 |
| 10√3 | ||
h= | ≈5,76m
| |
| 3 |
| a | ||
cos60= | ||
| 10 |
α = 60o
l − długość drabiny l = 10 m
a − odległość drabiny od ściany
b − wysokość na jakiej jest jeden z końców drabiny
| b | ||
sinα = | ||
| l |
| b | ||
sin60o = | ||
| 10m |
| √3 | b | ||
= | |||
| 2 | 10m |
| a | ||
cosα = | ||
| 10m |
| a | ||
cos60o = | ||
| 10m |
| 1 | a | ||
= | |||
| 2 | 10m |