Hej . Chcę aby ktoś zrobił to zadanie i wyjaśnij jak , bo chcę zobaczyć czy otrz
alisee: Przedstaw w postaci kanonicznej y=x2 − 2x + 2 . Wyznacz styczną w punkcie (2,2) i sporządź
rysunek .
3 lut 15:33
J:
y = (x −1)2 −1 + 2 ⇔ y = (x−1) + 1 ..postać kanoniczna
styczna:
y − 2 = f'(2)*(x−2)
f'(2) = 2*2 − 2 = 2 , zatem styczna: y = 2(x−2) + 2 ⇔ y =2x −2
3 lut 15:38
alisee: Postać kanoniczna wyszła mi taka : y=x(x + 1)2 − 1
I nie wiem jak powinnień wyglądać prawidłowo rysunek .
3 lut 15:40
alisee: O dziękuje Ci .
3 lut 15:41
J:
postać kanoniczna: y = (x − 1)2 + 1
3 lut 15:41