qwerty
hennio: | | 1 | |
Udowodnij,że funkcja f(x) = 4x2 + |
| dla x>0, przyjmuje wartosci niemniejsze od 3. |
| | x | |
czyli
po sprowadzeniu i obliczeniu ze schematu Hornera mam :
x(x+1)(2x − 1)
2 ≥ 0
teraz nie wiem jak to uzasadnić,że to wyrażenie jest prawdziwe dla x>0.
(2x − 1)
2 > 0
help?
3 lut 15:13
pigor: ... tu przydaje się znajomość pochodnej...
3 lut 15:32
Tadeusz:
| | 1 | |
4x2+ |
| −3≥0 skoro x>0 to mogę |
| | x | |
4x
3−3x+1≥0
3 lut 15:35
hennio: nie,takie zadanka robimy bez znajomości pochodnej.
chodzi o jakieś uzasadnienie,coś w stylu regułki : na podstawie powyższego zapisu wynika,że ...
3 lut 15:36
3 lut 15:40
pigor: ..., racja, no to np. tak :
x >0 i 4x
2+
1x ≥3 ⇒ w(x)= 4x
3−3x+1 ≥0 i w(−1)=0 i
x>0 ⇒
⇒ 4x
3+4x
2−4x
2−4x+x+1 ≥0 ⇔ 4x
2(x+1)−4x(x+1)+1(x+1) ≥0 ⇔
⇔ (x+1) (4x
2−4x+1) ≥ 0 ⇔
(x+1) (2x−1)2 ≥0 ∀x∊R
+ c.n.u. . ...
3 lut 16:11