Zadanie z parametrem.
Olgam: Cześć. Potrzebuję pomocy. Mianowicie:
Dla jakich wartości parametru m punkty A(−2,2), B(3,2) i C(1,m) są wierzchołkami trójkąta
prostokątnego z kątem prostym przy wierzchołku C?
3 lut 14:31
J:
iloczyn skalarny wektorów CA i CB musi być równy 0
3 lut 14:37
PW: Mamy przeciwprostokątną AB. Jeden ze sposobów to przypomnieć, że przeciwprostokątna jest
średnicą okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym. Napisać równanie tego okręgu i dobrać tak
m, by punkt C należał do okręgu.
3 lut 14:40
Tadeusz:
| | m−2 | | m−2 | |
prosta przez A i C a1= |
| = |
| |
| | 1+2 | | 3 | |
| | m−2 | | m−2 | |
prosta przez B i C a2= |
| = |
| |
| | 1−3 | | −2 | |
... i warunek prostopadłości
| | m−2 | | 2 | |
zatem: |
| = |
| ⇒ m2−4m−2=0 |
| | 3 | | m−2 | |
itd −
3 lut 14:41