matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Icky:
Można podstawianiem i podobno jest jakiś gotowy wzór na to? Co pod podstawianie? ∫
4x+6
x
2
+3
dx
3 lut 14:07
razor:
2x
1
= 2∫
+ 6∫
x
2
+3
x
2
+3
f'(x)
pierwszą ze wzoru ∫
= ln|f(x)| + c
f(x)
drugą z podstawienia t =
√
3
x
3 lut 14:09