Wyznacz współrzędne punktu Q symetrycznego do P
Madlen: Wyznacz współrzędne punktu Q symetrycznego do punktu P(−1,−4) względem prostej k:5x+4y−20=0.
Proszę o wyjaśnienie.
3 lut 14:05
J:
napisz równanie prostej prostopadłej do k i przechodzącej przez punkt P
znajdź punkt przecięcia S , to będzie środek odcinka: PQ
3 lut 14:19
Madlen: Zrobiłam tak, ale wynik wychodzi zły. Jak powinnam dobrze wyznaczyć równanie prostej
prostopadłej do k?
3 lut 14:52
3 lut 14:55
Madlen: Tak właśnie mi wyszło. Jednak co dalej?
Ja przyrównałam prostą k do prostej do tej prostej prostopadłej. Otrzymałam punkt przecięcia,
czyli S, i ze wzoru na S wyliczałam Q. Jednak Q wyszło mi inne, powinno być (9,4)
3 lut 14:58
pigor: ... , lub np.
k ⊥ l : 4(x+1)−5(y+4)=0 ⇔ 4x−5y−16=0 , lub w postaci kanonicznej
l :
x+15 =
y+44 = t ⇔
S=(x,y)=(5t−1,4t−4)∊k ⇔ 5(5t−1)+4(4t−4)−20=0 ⇔
⇔ 41t−41=0 ⇔
t=1 ⇒ S=(4,0) ⇒
Q=(2*4+1,2*0+4)=
(9,4) − szukany punkt.
3 lut 15:10
Madlen: A mógłbyś to rozwinąć od prostej prostopadłej
4*y= 45 x − 165 ? Niestety nie rozumiem skąd biorą się powyższe równania prostych.
3 lut 15:18
Madlen: * y=45 x − 165
3 lut 15:19
Madlen: Dobra, ogarnęłam. Wielkie dzięki za pomoc.
3 lut 15:32