pomocy, stereometria
Adam: szklanke o srednicy 30cm napelniono woda do wysokosci 2cm od gornej krawedzi, ilu kulistych
kostek lodu o srednicy 2cm mozna wrzucic do tej szklanki nie powodujac rozlania wody.
23 lis 21:09
Godzio: V
s=πr
2H=225πH (szklanka)
V
w=πr
2H=225π(H−2) (woda w szklance)
| | 4 | | 32 | |
Vk = |
| πr3= |
| π (kostka)
|
| | 3 | | 3 | |
V
w+ x*V
k=V
s
| | 32 | |
225π(H−2)+x * |
| π = 225πH
|
| | 3 | |
225*3(H−2)+32x=225H
32x=3*225H−225*3(H−2)
32x=3*225H−3*225H − 225*3*(−2)
32x=1350
x=42,1875 a że mają być kostki czyli cąłości to odp to 42
23 lis 21:40
Godzio: V
s=πr
2H=225πH (szklanka)
V
w=πr
2H=225π(H−2) (woda w szklance)
| | 4 | | 32 | |
Vk = |
| πr3= |
| π (kostka)
|
| | 3 | | 3 | |
V
w+ x*V
k=V
s
| | 32 | |
225π(H−2)+x * |
| π = 225πH
|
| | 3 | |
225*3(H−2)+32x=225H
32x=3*225H−225*3(H−2)
32x=3*225H−3*225H − 225*3*(−2)
32x=1350
x=42,1875 a że mają być kostki czyli cąłości to odp to 42
23 lis 21:42
Adam: No niestety poprawca odpowiedz to 3 kostki, zle obliczyles objetosc kostki lodu jej r=1.
nadal jednak niewiem jak obliczyc to.
23 lis 21:44
Adam: No niestety poprawca odpowiedz to 3 kostki, zle obliczyles objetosc kostki lodu jej r=1.
nadal jednak niewiem jak obliczyc to.
23 lis 21:45
Godzio: o kurcze zapomniałem że to przeciez srednica a nie promień

zrób wszystko analogicznie tylko
| | 4 | |
za Vk podstaw |
| π i bedzie gut  |
| | 3 | |
23 lis 21:46
Godzio:
23 lis 21:47
Adam: ok zobaczymy co wyjdzie
23 lis 21:47
Godzio: wyliczyłem i wyjdzie jeszcze więcej czekaj coś źle robie
23 lis 21:50
Adam: no za duzo wyszlo, a musi wyjsc 3
23 lis 21:52
Godzio: na 100% ?
23 lis 21:54
Adam: na 100% tak jest w odpowiedziach
23 lis 21:55
Godzio: chyba już wiem trzeba obliczyć objętość tych 2 cm
23 lis 22:02
Adam: ale co dalej z tym zrobic... tez juz o tym myslalem
23 lis 22:04
Godzio: dobra, pomylili się w odp bo na to samo wyjdzie
23 lis 22:05
Godzio: napewno dane dobrze przepisałeś?
23 lis 22:06
Godzio: nie ma możliwości żeby wyszły 3 kostkibo to nawet z logiką się nie zgadza sprawdź wszystko
jeszcze raz
23 lis 22:09
Adam: przeciez to mala szklanka... 3kostki wejda tylko to widac, ale jak obliczyc
23 lis 22:17
Godzio: bardzo mała 30cm, weź linijkę i sprawdź

a 3 kostki nie wejda spewnością się gdzieś
pomyliłeś więc popraw albo nic nie pisz
23 lis 22:25
Godzio: w sensie wejdzie i z pewnością o wiele wiele więcej
23 lis 22:28