matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź czy podana zależność jest tożsamością trygonometryczną.
Apocalipto:
cos(2y − x) − sin(180 + x)
= ctg(y − 45)
sin(2y − x) + cos(180 + x)
gdzie y−x ≠ 45 + k * 180 , y≠ 45 + k *180
3 lut 13:46
Eta:
sin(180
o
+x)= −sinx= −cos(90
o
−x) i cos(180
o
+x)= −cosx= −sin(90
o
−x) Lewa strona : licznik : cos(2y−x)+cos(90
o
−x)= 2cos(y+x+45
o
)*cos(y−45
o
) mianownik : sin(2y−x)−sin(90
o
−x)= 2cos(y+x+ 45
o
)*sin(y−45
o
)
licznik
cos(y−45
o
)
to: L=
=
= ctg(y−45
o
)= P
mianownik
sin(y−45
o
)
3 lut 14:26
Apocalipto:
Dziękuje bardzo
3 lut 15:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick