Całka przez podstawienie
Kamix: Jakie tutaj podstawienie?
3 lut 13:40
ICSP: Podstawienie 3x4
3 lut 13:41
Kamix: Faktycznie, zastosowałem to podstawienie, ale przez nieuwagę źle obliczyłem pochodną, ahhh.
Dziękuję!
3 lut 13:42
3 lut 13:52
ICSP: t = x3 + 3
3 lut 13:53
Kamix: Ale licząc pochodną z x3+3 wyjdzie 3x2 a w liczniku mam 5x2...
3 lut 13:55
3 lut 13:55
Kamix: Dzięki wielkie

Nie wpadłbym na to.
3 lut 13:57
Kamix: A takie coś?
| | 1 | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=|t=lnx, dt= |
| dx|=∫ |
| =∫tdt= |
| t2+C= |
| ln2x+C |
| | xlnx | | x | | 1/t | | 2 | | 2 | |
a powinno wyjść inaczej.
3 lut 14:38
3 lut 14:39
Kamix: Dziękuję!
A na tą to już kompletnie brak pomysłu....
Podejrzewam, że podstawienie to będzię t=1+x
8, ale pochodna z tego wychodzi 8x
7 i nie za
bardzo wiem jak rozpisać by uzyskać x
3.
3 lut 14:46
J:
x4 = t
3 lut 14:46
Kamix: Jejku, czemu takie najprostsze rzeczy są najtrudniejsze. Dziękuję!
3 lut 14:50
J:
zanim ustalisz podstawienie .. zastanów się co Ci ono da...
3 lut 14:51
Kamix: Tutaj się już poddaję...
∫U(2x)/({√1−4x)
Czego bym nie wziął do podstawienia, np. t=2x to wychodzą dt=2xln2, to samo ma się, gdy wezmę
za t=1−4x
3 lut 14:57
razor: t = 2x to dobre podstawienie
3 lut 14:58
ICSP: przecież ln2 to stała, więc możesz ją wyrzucić przed całkę.
3 lut 14:58
Kamix: Męczę się i nie potrafię zrobić tego przykładu. Jeżeli możecie to mi go rozpiszcie
3 lut 15:05
3 lut 15:07
J:
... i teraz podstaw: 1 − t2 = u
3 lut 15:09
Kamix: Wreszcie wyszło, dziękuję Wam za pomoc
3 lut 15:13