Monotoniczość + ekstrema
Icky: Czy to zadanie jest dobrze? Monotoniczność + ekstrema funkcji
(−x3+3x2+4)'=−3x2+6
Δ=62−4*(−3)*0)=36
x1=−6−6/2*(−3)=2
x2=−6+6/2*(−3)=0
f↑ dla x(0;2)
f ↓ dla x(−∞;0)∪(2;∞)
−3x2+6x=0
−3x2=−6x
x=2
f(2)=−23+3*22+4=24 to jest ekstremum maksimum?
3 lut 13:38
J:
zła pochodna...
3 lut 13:39
Icky: Jak zła?
3 lut 13:41
Icky: −3x2+6x* tak dobrze
3 lut 13:41
mtu:
−3x2+6x
3 lut 13:41
J:
..patrzyłem na pierwszą linijkę..
..dwa ekstrema...
3 lut 13:42
Icky: To jak policzyć minimum?
3 lut 13:46
J:
jak zmienia znak funkcja..?
3 lut 13:48
Icky: to minimum będzie dla x=0?
3 lut 13:49
J:
tak i maksimum dla x= 2
3 lut 13:51
Icky: Czyli ekstremum minimum będzie 6?
3 lut 13:54