oblicz tg(x+y) i tg(x-y) , jeśli
Apocalipto: | | 3 | | 3 | | 5 | | 1 | |
sin(x) = − |
| i x ∊ (π; |
| π) , cos(y) = − |
| i y ∊ ( |
| π; π) |
| | 5 | | 2 | | 13 | | 2 | |
3 lut 13:19
Eve: zastosuj 3 wzory na sume i róznicę tg i tg=sin/cos
3 lut 13:21
Apocalipto: ale jakie są wartości sin(y) i cos(x)
3 lut 13:25
Eve: a co oznacza w takim razie zapis sin(x)?
3 lut 13:37
Apocalipto: | | tg(x) + tg(y) | |
jeśli napiszę wzór na sumę tg(x+y)= |
| to muszę znać wartość |
| | 1 − tg(x)*tg(y) | |
| | sin(x) | | sin(y) | |
tg(x) i tg(y) tg(x) = |
| i tg(y)= |
| |
| | cos(x) | | cos(y) | |
3 lut 13:42
Eve: z 1 oblicz
3 lut 13:44
Apocalipto: Wielkie dzięki
3 lut 14:59
Eve:
3 lut 15:26