całka
mnjak: ∫
sinx cosx√3sin2x−7cos2x dx
licznik: sinx cosx
mianownik:
√3sin2x−7cos2x
=∫
sinxcosx√3−3cos2x−7cos2x dx= ∫
sinxcosx√3−10cos2x dx=
t=cos
2x −
12dt=cosxsinx dx
=−
12 dt√3−10t co dalej
3 lut 13:06
Eve: 3−10t=u
3 lut 13:16
J:
| | sinxcosx | |
spróbuj inaczej .... = ∫ |
| dx .. teraz podstawienie:
|
| | √3−10cos2x | |
cosx = t , sinxdx = −dt
... potem jeszcze raz podstawienie: t
2 = u , 2tdt = du ...
3 lut 13:22
J:
przekombinowałem...

, rzeczywiście: 3 − 10t = u ...
3 lut 13:23
mnjak: podstawiam 3−10t=u i −
110du=dt
=
120 ∫
du√u =
120 ∫ u
−12 du

? dobrze to robie?
3 lut 13:32
Dawid: Zamiast małe u pisz duże U
3 lut 13:33
J: 3 − 10t = u −10dt = du
3 lut 13:35