| (2n+1)π | 1 | 1 | ||||
∑ sin( | ) | ln(1 + | ) | |||
| 2 | √n | √n |
| (2n+1)π | ||
∑ | i póżniej sprawdzić czy jest zbieżny np. z kryt. d'Alemberta? | |
| 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
∑ | → 1 | |||||||||||||||||||||
|
|
| (2n+1)π | ||
Zauważ, że sin | = sin(nπ+π/2) = cosnπ = (−1)n+1. | |
| 2 |
| 1 | ||
Twój szereg = ∑(−1)n+1 | ln(1+1/√n), jego zbieżność wynika z kryterium Leibniza, | |
| √n |
| 1 | ||
gdyż ciąg | ln(1+1/√n) maleje do zera. | |
| √n |
| 1 | ||
(1) ∑ | ln(1+1/√n),, | |
| √n |
| ln(1+1/√n) | ||||||||||||||||||
ponieważ | = | →1, | |||||||||||||||||
|
|
| 1 | ||
szereg ∑ | . | |
| n |
| 1 | ||
A mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyc dlaczego w mianowniku sa dwa ułamki | ? | |
| √n |
| 1 | ||
Tak zapisałem | . Jeden redukuje się z tym z licznika, drugi zostaje i w granicy z | |
| n |