granica
NotorioustT: Granica funkcji
| | 1 | | 1 | |
lim→0 ( |
| − |
| ) |
| | 2x2 | | 2xtgx | |
Robię de−Hopitalem dwa razy i na końcui strasznie długa pochodna wychodzi, więc nie wiem, czy
jest jakiś krótszy sposób?
3 lut 12:21
Eve: na różnicę granic próbowałeś?
3 lut 12:24
Combo: | | ∞ | | 0 | |
Aby skorzystać z tej reguły musisz mieć: [ |
| ] lub [ |
| ] |
| | ∞ | | 0 | |
3 lut 12:24
NotorioustT: Sprowadziłem do wspólnego mianownika i dopiero wtedy de'hopitalem
3 lut 12:26
Eve: rozbij to na różnicę granic
3 lut 12:30
NotorioustT: No i co to da? Ja do tej pory robiłem do wspólnego mianownika i de'hopitala
3 lut 12:52
Eve: przekształcam tę funkcje 4 raz i stale dostaje symbol nieoznaczony
3 lut 13:05
Eve: a może spróbuj tak
| 1 | | x | | 1 | | tgx−x | | tgx−x | |
| *(1− |
| )= |
| * |
| = |
| |
| 2x2 | | tgx | | 2x2 | | tgx | | 2x2tgx | |
i teraz reguła
3 lut 13:11
Gray: | | −1+1/cos2x | | sin2x | |
... =H |
| = |
| = |
| | 4xtgx +2x2/cos2x | | 4xsinxcosx + 2x2 | |
| | sin2x/x2 | | 1 | |
= |
| → |
| = 1/6 |
| | 4cosxsinx/x + 2 | | 4+2 | |
3 lut 13:24
Eve: czyli dobrze wykombinowałam? ha
3 lut 13:41