przedziay monotonicznosci i ekstremum funkcji
evilon: wyznacz przedzialy monotonicznosci i ekstremum funkcji
y = 4x1+ x2
3 lut 12:17
Dawid: Wyznacz dziedzinę
Policz pierwszą pochodną
Przyrównaj pierwszą pochodną do zera
3 lut 12:18
evilon: zaczalem od dziedziny a mianowicie
1 + x2 nierowne 0
x2 nierowne −1 i dalej mam ząg
3 lut 12:24
J:
D = R ..
teraz pochodna...
3 lut 12:25
evilon: y' = (4x1+x2)
y'= −41+x2
3 lut 12:30
Dawid: co tam jest w liczniku za liczba ?
3 lut 12:31
J:
ale skąd ...? wzór na pochodną ilorazu ...
3 lut 12:31
3 lut 12:32
evilon: w liczniku jest −4
3 lut 12:32
Dawid: | | 4x | | (4x)'(1+x2)−4x(1+x2)' | |
( |
| )'= |
| = dokończ |
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
3 lut 12:33
Dawid: no to zamiast 4x wpisz −4
3 lut 12:33
Eve: evilon zamiast małego u pisz duże U
3 lut 12:35
evilon: y'= 4x /1+x2 = 4 + 4x2 −8x2 / (1+x2)2 = 4 − 4x2 / (1 + x2)2
3 lut 12:36
J:
dalej źle...
3 lut 12:38
Dawid: po co przepisujesz na głupiego

Piszesz że co innego jest w liczniku
3 lut 12:38
Dawid: | −4 | | (−4)'(1+x2)+4(4+1+x2)' | |
| = |
| = dokończ |
| 1+x2 | | (1+x2)2 | |
3 lut 12:41
evilon: | 8x | |
| ? juz nie wiem co zle robie |
| (1+x2)2 | |
3 lut 12:46
Eve:
−4+20=?
−4x2+4x2=?
3 lut 12:50
J:
teraz masz dobrze...
3 lut 12:51
Dawid: (−4)'=0
(1+x2)'=2x
Dokończ. I tam w liczniku u mnie jest błąd 4(1+x2)' ma byc
3 lut 12:52
3 lut 12:52
Dawid: Racja jest dobrze. Teraz przyrównaj pochodną do zera
3 lut 12:53
J:
i sprawdź, czy zmienia znak i w jaki sposób...
3 lut 12:54
Dawid:

Albo. Bez tego minusa przed zerem
8x=0
x=0
F
0=..
3 lut 12:59
evilon: z pochodnej wynika ze dziedzina sie zgadza D=R
8x = 0
x = 0
3 lut 13:01
evilon: f(0) = 0
3 lut 13:04
J:
gdzie funkcja maleej, a gdzie rośnie...?
3 lut 13:05
Dawid: Masz pokazane wszystko powyżej evilon. Rysujesz wykres pierwszej pochodnej i odczytujesz.
3 lut 13:07